Makarony, Zdrowa żywność

Niskokaloryczny makaron? Tak, to możliwe…

Makaron konjac pochodzi z Japonii, gdzie już od stuleci stanowi nieodłączny element regionalnej kuchni. Produkowany jest z rośliny o nazwie Amorphophallus konjac, której bulwa w 70% składa się z rozpuszczalnego błonnika – glukomannanu. Błonnik ten nie jest trawiony przez ludzie enzymy, ulega rozkładowi dopiero w jelicie grubym na skutek kontaktu z bakteriami tam bytującymi. Makaron konjac znany jest również pod nazwą shirataki.

Kilka podstawowych informacji na temat makarony konjac

Makaron konjac jest całkowicie bezbarwny, pozbawiony jest również smaku. Posiada charakterystyczny zapach, zbliżony do zapachu ryby, który jednak łatwo usunąć płucząc go przez chwilę w ciepłej wodzie. Dzięki temu, że bardzo łatwo przejmuje smak sosu lub przypraw, z którymi jest przygotowywany doskonale komponuje się z praktycznie każdym daniem. Makaron konjac jest niezwykle łatwy do przyrządzenia. Wystarczy dodać go do potrawy na kilka minut przed zakończeniem gotowania. Niektórzy zalewają go po prostu na chwilę wrzątkiem. Makaron ten jest produkowany w różnych kształtach, może więc stanowić znakomitą alternatywę dla klasycznego makaronu w wielu różnych daniach. Dostępny jest głównie w sklepach ze zdrową żywnością lub żywnością azjatycką. Coraz częściej można go również spotkać w dużych marketach.

Makaron konjac składa się głównie z błonnika, praktycznie nie zawiera innych makroskładników tj. tłuszczy, białek i węglowodanów. W związku z tym jest niskokaloryczny. W stu gramach produktu znajduje się tylko około 6- 8 kcal. Stanowi natomiast dość dobre źródło witamin i minerałów, głównie wapnia, potasu oraz żelaza.

Kto powinien zainteresować się makaronem konjac?

Ze względu na niską kaloryczność oraz wysoką zawartość błonnika makaron ten doskonale sprawdzi się w diecie odchudzającej. Glukomannan zwiększa swoją objętość w żołądku nawet dwukrotnie, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości na długo. Wysoka zawartość błonnika ma również pozytywny wpływ na pracę jelit, wspomaga bowiem ich perystaltykę. Będzie to niezwykle istotne, szczególnie dla osób, które cierpią na zaparcia. To nie koniec zalet związanych z błonnikiem rozpuszczalnym, ma on jeszcze dwie kolejne pozytywne cechy:

– reguluje poziom cukru we krwi, tym samym poprawiając gospodarkę cukrową,

– obniża poziom cholesterolu LDL oraz cholesterolu całkowitego we krwi, wspomagając tym samym pracę serca i zmniejszając ryzyko chorób kardiologicznych.

Makaron konjac jest bezglutenowy, nie zawiera w sobie substancji uczulających. Może więc być spożywane przez osoby chore na celiakię oraz alergików. Ze względu na swój skład doskonale wpasuje się również w inne diety, w tym eliminacyjne. Można go używać na diecie niskotłuszczowej, LCHF, ketogenicznej, bezlaktozowej etc.

 

Twój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *